Overstap? Wordt de bagage doorgestuurd

Wat gebeurt er met uw bagage als u moet overstappen? In de meeste gevallen wordt uw bagage doorgestuurd (ander woord is  doorgelabeld ) naar uw eindbestemming als u een overstap heeft op een andere luchthaven die korter is als 24 uur. Dit is overigens een algemene regel en hangt af van een aantal factoren.  

Welke luchthaven, welke samenwerkingsverbanden en lokale regelingen zijn er van toepassingen. Vraag altijd even bij het inchecken wat uw eindbestemming is van uw ruimbagage.

Vliegt u met 1 en dezelfde luchtvaartmaatschappij in 1 ticket?

In dit geval kunt u er vanuit gaan dat uw bagage altijd wordt doorgelabeld naar uw eindebestemming

Uitzondering is wel Amerika, heeft u een overstap in Amerika dan dient u altijd uw bagage zelf van de bagageband te halen en over te zetten op de volgende bagage band voor uw nieuwe vlucht, er is altijd personeel om u hierbij te begeleiden. Het juiste label zit wel op de koffer. U hoeft niet opnieuw in te checken.

Vliegt u met 1 en dezelfde luchtvaartmaatschappij met meerdere losse vliegtickets?

In dit geval dient u dit specifiek bij de check in te vragen bij de luchtvaartmaatschappij en zullen zij ter plaatse bepalen of dit mogelijk is. Normaal gesproken dient u bij meerdere losse vliegtickets uw bagage op te halen en opnieuw in te checken.

Vliegt u met 1 en dezelfde partner luchtvaartmaatschappij in 1 ticket?

In dit geval kunt u er vanuit gaan dat uw bagage altijd wordt doorgelabeld naar uw eindebestemming. Als u bijvoorbeeld vliegt met KLM en uw volgende vlucht is met Air France, Delta Airlines, Alitalia, Kenya Airways, Aeroflot, Chine Airlines, Vietnam Airlines of Korean Air dan zal uw bagage ook doorgestuurd worden naar uw eindebestemming. Uitzondering is wel Amerika, heeft u een overstap in Amerika dan dient u altijd uw bagage zelf van de bagageband te halen en over te zetten op de volgende bagage band voor uw nieuwe vlucht, er is altijd personeel om u hierbij te begeleiden. Het juiste label zit wel op de koffer. U hoeft niet opnieuw in te checken.

Vliegt u met meerdere luchtvaartmaatschappijen met meerdere losse vliegtickets?

U kunt in dit geval er vanuit gaan dat u altijd uw bagage moet ophalen bij uw overstap. U dient dan ook opnieuw in te checken en door de douane. U dient ook rekening te houden  met een ruimere overstaptijd dan gebruikelijk. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor de overstap en niet de luchtvaartmaatschappijen.

Voorbeeld 1:

U vliegt met  1 ticket met Malaysia Airlines van Amsterdam naar Singapore met een tussenlanding in Kuala Lumpur van 1.5 uur.  Uw bagage wordt automatisch doorgelabeld naar Singapore en u hoeft zich nergens zorgen om te maken. Uw ruimbagage kunt u inchecken in Amsterdam en ophalen in Singapore. Uw bagage wordt door Malaysia Airlines doorgestuurd naar uw volgende vlucht. U hoeft alleen maar over te stappen met uw handbagage. U ontvangt uw boardingpass al in Amsterdam voor uw volgende vlucht.

Voorbeeld 2:

U vliegt met 2 losse tickets van Amsterdam naar Singapore met een tussenlanding in Bangkok. U vliegt Amsterdam-Bangkok met een KLM ticket en Bangkok-Singapore met een Air Asia vliegticket.  U dient hier rekening te houden met een veel langere overstap in Bangkok. U moet namelijk eerst wachten op uw bagage in Bangkok, door de douane en opnieuw in te checken voor uw Air Asia vlucht. Let ook op de verschillende toegestane maximum bagage bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Bij KLM mag u 23 kilo per persoon meenemen en bij Air Asia is dit 15 kilo per persoon.

Ook dient u hier even rekening te houden met het feit dat u verantwoordelijk bent voor de overstap. Mocht de 1e vlucht naar Bangkok vertraging hebben, dan dient u zelf contact op te nemen met Air Asia om uw volgende vlucht om te zetten met de eventuele kosten die daarbij komen. Indien u alles in 1 vliegticket heeft, zoals in voorbeeld 1, dan zal de luchtvaartmaatschappij de overstap voor u dienen te regelen en zijn ze verplicht u om te boeken op de eerstvolgende vlucht naar uw eindbestemming.

Soms zijn 2 losse vliegtickets goedkoper dan alles in 1 vliegticket, waardoor het vaak prijs technisch een interessante oplossing is. Laat u dus goed informeren bij het boeken wat betreft de risico’s zijn van een overstap met meerdere luchtvaartmaatschappijen met meerdere vliegtickets.

Voorbeeld 3:

U vliegt in  1 ticket van Amsterdam naar Singapore met een tussenlanding in Parijs van 1,5 uur. U vliegt Amsterdam-Parijs met KLM  en Parijs-Singapore met partner maatschappij Air France. Uw bagage wordt automatisch doorgelabeld naar Singapore en u hoeft zich nergens zorgen om te maken. Uw ruimbagage kunt u inchecken in Amsterdam en ophalen in Singapore. Uw bagage wordt door KLM/Air France doorgestuurd naar uw volgende vlucht. U hoeft alleen maar over te stappen in Parijs met uw handbagage. U ontvangt uw boardingpass al in Amsterdam voor uw volgende vlucht.